Νεώτερη ιστορία

Σύντομη ιστορία της νεώτερης Ελλάδας
Σύντομη ιστορία της νεώτερης Ελλάδας

Price:   €22.00

Προσθήκη στο καλάθι:         
Details:

Συγγραφέας: Glogg, R.

Μετάφραση: Φουντέας Χ.

Έτος: 1η έκδοση 1984, 5η συμπληρωμένη έκδοση 1999

Σελίδες / Μέγεθος: 352 / 21x14

ISBN: 960-354-035-8

 

Περιγραφή του βιβλίου:

Ο καθ. RICHARD CLOGG μας δίνει σ’ αυτό το βιβλίο την πιο ενημερωμένη επισκόπηση της πρόσφατης ιστορίας της Ελλάδας και του ελληνικού λαού από τα χρόνια της παρακμής του Βυζαντίου μέχρι σήμερα.

Η Ελλάδα έχει την πιο πολυτάραχη ιστορία απ’ όλα τα κράτη της Ευρώπης. Στον αιώνα μας μονάχα οι θεαματικές πολεμικές επιτυχίες συναγωνίζονταν με καταστροφικές αποτυχίες και αφανιστικές κα­ταστροφές. Τις επεμβάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ακολούθησε η στυγνή κατοχή του Δευ­τέρου, γεγονότα που είχαν ως αποτέλεσμα το καταστρεπτικό σχίσμα της χώρας σε δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα στα χρόνια του Πρώτου Παγκοσμίου και την αδελφοκτόνο σύγκρουση και ιδεολογική σύγ­χυση κατά τη διάρκεια του Δευτέρου. Αυτά οδήγησαν σ’ έναν ολο­κληρωτικό εμφύλιο πόλεμο μεταξύ 1946 και 1949, όταν οι κομμουνι­στές, που ήταν επικεφαλής της αντίστασης εναντίον των κατακτη- τών του Άξονα, έκαναν μια αποτυχημένη απόπειρα να καταλάβουν την εξουσία με τα όπλα. Η μαζική εισροή των προσφύγων του 1920 δημιούργησε τεράστια εμπόδια για μια λογική ενοποίηση της ελλη­νικής κοινωνίας και κατά το μεγαλύτερο μέρος του αιώνα μας, το ζήτημα του ανταγωνισμού μοναρχίας και δημοκρατίας υπήρξε ζω­τικό θέμα. Ένας έντονα πολιτικοποιημένος στρατός επενέβαινε στην πολιτική, συνήθεια που κατέληξε στη δικτατορία των Συνταγ­ματαρχών του 1967 - 74.

Εντούτοις, αντίθετα στις εντυπώσεις που δημιουργεί όλη αυτή η πολιτική αναταραχή, οι Έλληνες πέτυχαν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό να διατηρήσουν τις πολιτικές τους ελευθερίες από τους γείτο­νες τους. Στην περίοδο που ακολούθησε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πέτυχαν να έχουν σημαντική οικονομική ευημερία και επέδειξαν ένα αξιοσημείωτο πνευματικό και καλλιτεχνικό σφρίγος. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 η Ελλάδα μελετούσε την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα ως το δέκατο μέλος της, κι ίσως αυτό να ήταν το σημαντικότερο βήμα της από τότε που είχε κερδίσει την ανεξαρτησία της, πριν από ενάμιση αιώνα.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν τώρα οι Έλληνες τον σύγχρονο κόσμο και τα γεγονότα που τους οδήγησαν στην τωρινή τους θέση θα έπρεπε να ενδιαφέρουν τόσο τον προβληματισμένο περιηγητή και επιχειρηματία όσο και τους σπουδαστές των Κολε­γίων και Πανεπιστημίων.

Αξιολογήσεις: 0

Το προϊόν προστέθηκε στον κατάλογο στις Παρασκευή 24 Μάρτιος, 2006.

Το καλάθι αγορών είναι άδειο.
Ενεργοί χρήστες
Υπάρχουν: 4 Επισκέπτες ενεργός(οί).