Βυζάντιο

Μυστράς
Μυστράς

Price:   €12.00

Προσθήκη στο καλάθι:         
Details:

Συγγραφέας: Runciman Steven

Μετάφραση: Κορρέ Πέι

Έτος: 2003

Σελίδες / Μέγεθος: 200 / 24x17

ISBN: 960-354-140-0

 

Περιγραφή του βιβλίου:

 

Ο Μυστράς, η βυζαντινή πρωτεύουσα του Μόριά, ή αλλοιώς της Πελοποννήσου, που τα ερείπιά του είναι διασπαρμένα στην πλαγιά ενός μικρού λόφου στους πρόποδες της οροσειράς του Ταΰγετου, ιδρύθηκε το δέκατο τρίτο αιώνα, μετά την κατάκτηση της χερσονή­σου από τους Φράγκους. Η Σπάρτη, λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα στην πλούσια κοιλάδα του Ευρώτα, ήταν μια πόλη φημισμένη από την επο­χή της ωραίας Ελένης και έγινε ο αγαπημένος τόπος διαμονής των Φράγκων πριγκίπων. Για να την προστατεύσει από τις ανυπότακτες ορεινές φυλές, ο Γουλιέλμος ο Βιλλαρδουΐνος, πρίγκιπας της Αχαΐας, έκτισε το 1249 ένα μεγάλο κάστρο στην κορυφή του λόφου που θα γινόταν γνωστό με το όνομα Μυστράς. Δέκα χρόνια αργότερα, σε μια μάχη στη βόρεια Ελλάδα, ο Γουλιέλμος νικήθηκε και αιχμαλωτίσθηκε από το βυζαντινό αυτοκράτορα* και οι όροι της απελευθέρωσής του περιλάμβαναν την εκχώρηση του Μυστρά στους ' Ελληνες του Βυζαντίου. Λίγο αργότερα, ο Μυστράς έγινε η πρωτεύουσα της ελληνικής επαρχίας της Πελοποννήσου που αποκτούσε όλο και μεγαλύτερη σημασία.

Δημιουργήθηκε μια πόλη, όπου μετακόμισαν οι κάτοικοι της Σπάρτης για να προστατεύονται καλλίτερα στη διάρκεια των πολύ συχνών εχθροπραξιών μεταξύ των Φράγκων και των Ελλήνων. Πρίγκι­πες της αυτοκρατορικής οικογενείας, με τον τίτλο του Δεσπότη, στέλλονταν να διοικήσουν την επαρχία. Κατά τη διακυβέρνησή τους, ο Μυστράς έγινε ένα σημαντικό κέντρο μάθησης και τεχνών και εστία της πολιτιστικής ανάπτυξης της Ευρώπης γενικά. Η ανακατάληψη της Πελοποννήσου από τους ' Ελληνες ολοκληρώθηκε μόλις τις παραμο­νές του αφανισμού του Βυζαντίου από τους Οθωμανούς Τούρκους και ο Μυστράς «έπεσε» το 1460. Από εκεί και πέρα, η ιστορία του δεν ήταν παρά μια αργή πορε,ία παρακμής, ώσπου να μισοκαταστραφεί από άτακτους Αλβανούς στρατιώτες στο τέλος του δέκατου όγδοου αιώ­να και τελικά να ισοπεδωθεί από τον Ιμπραήμ πασά της Αιγύπτου στη διάρκεια του Ελληνικού Αγώνα για την Ανεξαρτησία.

Για πολλά χρόνια πρόεδρος του Βρεττανικού Αρχαιολογικού Ιν­στιτούτου στην Άγκυρα και πρώην πρόεδρος του Ελληνο-Αγγλικού Συνδέσμου, ο Sir Steven Runciman θεωρείται αυθεντία για τη Βυζα­ντινή Ιστορία και έχει γράψει πολλά βιβλία για την περίοδο αυτή που το κοινό τα έχει υποδεχθεί εξαιρετικά θερμά. Σε αυτά περιλαμβάνε­ται και η Ιστορία των Σταυροφοριών που θεωρείται ευρύτατα ένα κλασσικό έργο.

Περιλαμβάνονται 26 φωτογραφίες.

Αξιολογήσεις: 0

Το προϊόν προστέθηκε στον κατάλογο στις Παρασκευή 24 Μάρτιος, 2006.

Το καλάθι αγορών είναι άδειο.
Ενεργοί χρήστες
Υπάρχουν: 2 Επισκέπτες ενεργός(οί).