Νεώτερη ιστορία

Χρήση και κατάχρηση της εξουσίας
Χρήση και κατάχρηση της εξουσίας

Price:   €14.00

Προσθήκη στο καλάθι:         
Details: Συγγραφέας: Margaret MacMillan

Μετάφραση: Καρδαμίτσα - Ψυχογιού Ασημίνα

Έτος έκδοσης: 2012

Σελίδες / Μέγεθος: 21x14 / 234

ISBN: 978-960-354-297-1

Περιγραφή του βιβλίου:

Η ιστορία είναι χρήσιμη όταν χρησιμοποιείται με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να γίνει κατανοητό γιατί σκεφτόμαστε και αντιδρούμε με συγκεκριμένους τρόπους. Ταυτόχρονα, όμως, είναι ευάλωτη, γιατί εύκολα μπορεί να χειραγωγηθεί και να διαστρεβλωθεί. Οι εθνικιστές αφηγούνται πλαστογραφημένες ή μονόπλευρες ιστορίες για το παρελθόν, ενώ δικτάτορες αποσιωπούν την ιστορία γιατί υπονομεύει τις αξιώσεις τους για παντογνωσία και αυθεντία. Πολιτικοί ηγέτες κινητοποιούν τους υπηκόους τους λέγοντάς τους ψέματα: Ο Χίτλερ είπε ψέματα για την ήττα της Γερμανίας κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και για τον ρόλο που έπαιξαν οι Εβραίοι. Τα μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε από το παρελθόν μπορούν και να μας προβληματίσουν -υπάρχουν πάρα πολλά μαθήματα, αρκετά για να καλύψουν κάθε ανάγκη.

Η Margaret MacMillan ανησυχεί ότι το επάγγελμα του ιστορικού φαίνεται να τείνει προς την εσωστρέφεια, να απομακρύνεται από τα μεγάλα θέματα σε μιαν εποχή που χαρακτηρίζεται από την επείγουσα ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα το παρελθόν. Το βιβλίο Χρήση και κατάχρηση της ιστορίας αποτελεί ένα δυναμικό και ζωτικό επιχείρημα για τη σημασία της ιστορίας και τους ιστορικούς.

«Η Margaret MacMillan είναι ιστορικός που ασχολείται με τα καθημερινά γεγονότα και διαθέτει το μεγάλο χάρισμα να βλέπει την ευρύτερη εικόνα των πραγμάτων και να προσφέρει την καλύτερη περι-γραφή τους.»
GLOBE AND MAIL

Αξιολογήσεις: 0

Το προϊόν προστέθηκε στον κατάλογο στις Τρίτη 12 Ιούνιος, 2012.

Το καλάθι αγορών είναι άδειο.
Ενεργοί χρήστες
Υπάρχουν: 4 Επισκέπτες ενεργός(οί).